Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogen en vredesmissies. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam leggen koning Willem-Alexander en koningin Maxima om even voor 20:00 uur een krans bij het Nationaal Monument. Om 20.00 uur zal het zoals gebruikelijk op veel plaatsen in het land twee minuten stil zijn.

WhatsAppstilte.nl roept iedereen op om ook op WhatsApp twee minuten stilte te houden. Het is voor de derde keer dat een WhatsAppstilte wordt georganiseerd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ondersteunt het initiatief van harte en hoopt dat alle WhatsApp-gebruikers gehoor zullen geven aan de oproep.

Waarom?

Velen van ons communiceren tegenwoordig al in alle stilte via WhatsApp. Maar ook bij 'het nieuwe praten' vinden wij het belangrijk om twee minuten stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Met WhatsAppstilte.nl proberen wij extra aandacht te schenken aan het feit dat de herdenking niet alleen twee minuten ‘stil zijn’ is, maar dat het echt ‘stilstaan’ is.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Onder andere voor jouw vrijheid.

Hoe?

Met WhatsApp ben je in principe altijd online. Aangezien WhatsApp een wereldwijde dienst is, die voor vele vormen van communicatie wordt gebruikt, is het natuurlijk niet mogelijk voor WhatsApp om de dienst twee minuten plat te leggen. De stilte zal dus echt vanuit de gebruiker moeten worden geïnitieerd.

Wil je er zeker van zijn dat je niet gestoord wordt door mensen die de twee minuten stilte op WhatsApp niet respecteren, zet dan je telefoon twee minuten in de vliegtuigmodus of schakel je internetverbinding op een andere manier uit. Uiteraard kun je ook gewoon je smartphone aan de kant leggen of even uitzetten.

4 Mei, 20:00 uur, 2:00 minuten stilte. Ook op WhatsApp.

Meer over waarom we herdenken vind je op 4en5mei.nl >>

 

Over WhatsAppstilte.nl

Wij beseffen dat de oproep tot een WhatsAppstilte niet noodzakelijk is en wellicht bij een enkeling de vraag zal oproepen "moet dat nou?". Het doel van deze website is echter om extra aandacht te schenken aan het verschil tussen 'stilstaan' en 'stil zijn'. Met het feit dat je dit leest, hebben wij dat doel reeds bereikt. WhatsAppstilte.nl heeft géén commercieel doel en is derhalve niet beschikbaar voor adverteerders.

In 2012 was de georganiseerde stilte op WhatsApp een wereldwijde primeur. WhatsApp zag tijdens de Dodenherdenking een duidelijke daling in het aantal WhatsApp-berichten in Nederland.

Zie ook:

Eerste WhatsAppstilte ter wereld op 4 mei - 26 april 2012
Nederlanders massaal stil op WhatsApp 5 mei 2012

 

WhatsAppstilte
is een initiatief van:
Aangemoedigd door: